Udgivet i

Start din morgen med disse lækre morgenboller!

Lækre morgenboller med kerner

Er der noget bedre end duften af hjemmebag? Jeg elsker at starte min morgen til duften af hjemmebagte boller. Og så er det jo bare en lækker morgenmad! Vil du også gerne starte din dag med hjemmebag, men ikke synes du har tid til at smække en dej sammen om morgenen? Jeg giver mit bud på en nem opskrift på lækre morgenboller!  

Lav dejen til bollerne dagen før og nyd friske nybagte boller i op til 3 dage 

Friskebagte boller

Jeg er absolut ikke den store bager. Jeg elsker at lave mad og kager, men når det kommer til at bage boller og den type bagværk, så står jeg lidt af. Min forstand på det er minimal, så mine forsøg ender ofte med knap så succesfulde resultater. Opskrifterne skal derfor helst være ligetil uden den store mulighed for klokke i det. 

Som sagt, så elsker jeg dog duften af hjemmebag. Når du bager boller eller lignende, så spreder duften sig hurtigt ud i hele hjemmet. Jeg søgte derfor efter en nem opskrift til nogle gode solide morgenboller, der kunne bruges til morgenmad. Efter flere forsøg med nogle forskellige koldhævede boller, fandt jeg en opskrift der passer til mit temperament. Opskriften er virkelig nem at lave – alle ingredienser skal mere eller mindre bare puttes ned i én stor skål og røres sammen. Det er en meget våd dej, så du behøver ikke engang at have fingrene i denne eller have den ud på bordet og æltes. Du kan bare røre den sammen med ske. 

Bollerne skal koldhæve, så kan laves dagen før – og holder i 3 dage!

Morgenboller med gulerod

I og med bollerne skal koldhæve i minimum 8 timer, så kan bollerne laves dagen før. Det betyder, jeg ikke skal stå tidligt op hverken i hverdagen eller i weekenden, for at kunne nyde en lækker hjemmebagt morgenbolle! Det fantastiske ved denne opskrift er også, at dejen kan holde op til 3 dage i køleskabet. Så i stedet for at lave alle bollerne på en gang, bager jeg fire af gangen. Så jeg har friskbagte boller tre dage i streg. Sammen med en af mine lækre smoothies, så er det bare en super solid og god start på morgenen! De kan i øvrigt også fryses ned, hvis du ikke når at spise dem allesammen. 

Opskriften her er lavet med gulerod og med forskellige kerner. Det kan du sagtens eksperimentere med eller helt undlade. Hvis du vil have bollerne grovere kan du også bruge mere af fuldkornsmelet, men da de er ret solide i forvejen, bruger jeg ikke mere end 100 gram. Du kan også altid tilføje drys på bollerne, såsom sesam, græskarkerner eller lignende. Prøv dig frem! Husk at de her boller er solide tunge grovboller. Hvis du ønsker mere luftige morgenboller, så kan jeg anbefale denne opskrift i stedet. De er mere over i stil med en lækker luftig fødselsdagsbolle. 

Opskrift på mine koldhævede morgenboller: 

Opskriften giver cirka 12 store boller. 

Ingredienser

  • ½ liter koldt vand
  • 12,5 gr. gær 
  • 2 tsk. groft salt
  • 1 tsk. honning 
  • 1-2 revet gulerødder
  • 100 gr. blandet kerner (jeg bruger solsikkefrø, hørfrø og chiafrø)
  • 500 gr. hvedemel 
  • 100 gr. fuldkornsmel

Fremgangsmåde

  1. Hæld vandet i skålen og rør gæren ud heri
  2. Tilsæt resten af ingredienserne og rør dejen godt sammen til den er glat. Jeg rører blot med håndkraft. Konsistensen er vigtigt – dejen skal føles som fast grød. Hvis den er for tynd, vil den flyde ud under bagning og bollerne vil blive for flade. Tilsæt evt. lidt mere hvedemel, hvis du synes dejen føles for tynd. 
  3. Dæk skålen godt til og sæt den på køl natten over. Den skal hæve minimum 8 timer. 
  4. Når bollerne skal bages, tænder du ovnen på max temperatur. Min ovn kan nå op til 280°C. 
  5. Jeg venter til ovnen er tæt på at være opvarmet med at sætte bollerne på badepladen. Jeg sætter dem så på badepladen med bagepapir med en spiseske dyppet i vand 
  6. Når ovnen har nået maximum temperatur, skrues ovnen ned på 225°C varmluft og bollerne sættes ind
  7. Bag bollerne i cirka 15-18 minutter til de gyldne. Bank evt. under bunden – det skal lyde hult
  8. Afkøl morgenbollerne på risten og server. Bon appetit!