Udgivet i

Den lille sorte drik du ikke kan undvære – kaffe!

En kop kaffe og kaffebønner

Vidste du at Danmark er en af de lande i verden, der drikker allermest kaffe? Statistikker viser, at i 2019 blev der drukket mere 4,2 milliarder kopper kaffe bare i Danmark. Jeg er selv ansvarlig for en god portion af dem! Jeg elsker det. Såre simpelt er det. Derfor synes jeg det var på sin plads at lære en af sine tætteste kompagnoner lidt bedre at kende! 

Kaffens historie i Danmark 

Friske kaffebønner

Fortællingerne siger, at de første beretninger om kaffebønner skete allerede omkring år 900. En gedehyrde undrede sig over alt den energi hans geder pludselig havde fået efter at have spist nogle bær fra en plante. Planterne blev undersøgt på det lokale kloster, og resultatet blev at overhælde bærene med kogende vand. Den kvikkende egenskab, som drikken også er kendt for i dag blev hurtigt vigtigt for klostret – det handlede jo om at sove så lidt som muligt, så der var mere tid til at læse! 

Kaffen kom derimod først til Danmark omkring 1660’erne, hvor drikken virkelig delte vandene. Det var ikke alle der tog lige godt imod drikken. Mange mente, at man jo havde rigeligt i øl og vin. Det vandt dog hurtigt indtog, og allerede henover 1700-tallet var det blevet et fast samlingspunkt, som det også er i dag. Når der kom gæster blev det serveret, eller når fruerne skulle sludre, så var det over en kop kaffe

Rationering af kaffe under anden verdenskrig

Rationeringsmærker til kaffe

Hen over anden verdenskrig var hele verdens kaffebeholdning i krise, og det blev derfor rationeret ud. Allerede dengang var Danmark det land i verden der drak allermest kaffe per indbygger. Så I kan forestille hvor hårdt det var for folket, at skulle undvære det under krigen. Man prøvede endda at lave et surrogat for at få rationerne til at holde længere, men i 1942 var det simpelt hen ikke muligt at opstøve mere! Lagrene var tomme. Det var hårde år for danskerne! Det siges endda, at Carl Schepler, som i sin tid grundlagde koncernen Irma, døde af et hjerteslag, da staten beslaglagde hans kaffelager til fordel for mere trængende borgere. 

I min iver efter at læse om kaffehistorien, faldt jeg over denne side: https://kaffeinfo.dk/. Den indeholder alverdens info omkring vores favorit drik. Det er virkelig spændende læsestof – hvis du altså er kaffedrikker! 

Stempelkande, espresso eller bare sort filterkaffe?

Kort efter krigen blev det heldigvis importeret igen og danskerne drak endnu mere end før. Kaffemaskinen blev samtidig også opfundet, så der kunne brygges mere endnu. Forskellige trends begyndte at vise sig. I 90’erne kom stempelkander til og espressomaskiner bugnede frem. Og siden da har vi kun drukket mere og mere af den skønne lille drik. En kaffemaskine i en eller anden afart er efterhånden fast inventar i ethvert hjem og på ethvert kontor! 

Men først kaffe

En kop kaffe er bestemt også en fast del af min hverdag. Især for min morgenrutine. Jeg kan næsten ikke fungere, hvis ikke jeg har fået en kop inden jeg for alvor går i gang med min dag. Bare duften af kaffebønnerne er jo magisk. Det bedste er når jeg har lavet mig en omgang af mine morgenboller og så med god stor kop til. Duften af hjemmebag og en kop friskkværnet espresso eller cappuccino er jo altså bare himmelskøn!