Udgivet i

Hvorfor blev skyr så populært – er det ikke bare en yoghurt?

Skyr med frugt og musli

Det er sjovt hvordan forskellige ting – endda også madvarer hører til hver sin æra. Hvordan et produkt pludselig kan blive så hypet, at alle skal prøve det! Det skete for snart 10 år siden med noget så skørt som skyr – en islandsk yoghurt der pludselig indtog de fleste danske hjem! 

Hvad er skyr og hvor stammer det fra? 

Skyr stammer fra Island

Det stammer oprindelig fra Island, hvor det har været produceret i mere end 1.000 år. Det var altså også noget der blev spist tilbage i vikingetiden! Det blev dog først rigtig produceret i Danmark i 2016 og siden er populariteten blot steget. Fx så nidoblede Coop deres salg fra 2011-2013! Det er nu blevet en helt normal vare på de hylder og i de fleste hjem. 

Skyr er et surmælksprodukt, der er noget mere fast end normal yoghurt, men stadig syrlig og frisk. Det minder lidt om en blanding af græsk yoghurt og kvark. Det bliver også lavet på samme måde ved at lade vallen løbe fra syrnet mælk. Derudover bliver der også tilsat osteløbe, som derfor gør at det faktisk er en ost og ikke en yoghurt. 

Det der adskiller skyr fra de mange andre syrnede mælkeprodukter er dets meget lave fedtindhold, men samtidig et højt proteinindhold. Det er også en af grundene til at det pludselig blev så populært. Det var nemt og godt at bruge i diverse diæter eller hvis man blot ville have en sundere erstatning til sin yoghurt. Med det høje proteinindhold giver det en god mæthedsfornemmelse og kan derfor være effektiv hvis du vil tabe dig. Det er også en rigtig god kilde til protein for for eksempel vegetarer. 

Iform har lavet en rigtig god artikel, hvor du kan læse flere detaljer og også få en masse lækre opskrifter. Hvis I er interesseret kan I læse om det her.

Hvad kan den islandske “ost” så bruges til? 

Som nævnt ovenfor, så giver skyr dig en god mæthed, så mange spiser det som morgenmad med masser af frugt eller nødder. De fleste producenter har efterhånden også produceret flere forskellige varianter, så du fx kan få det med vanilje- eller blåbærsmag. Husk dog, at hvis du køber du køber dem, så er der ofte tilsat sukker, og så det ikke længere end ligeså kalorielet yoghurt. 

Det er også en god erstatning for creme fraiche, så det kan bruges som tilbehør til kager og desserter eller som en del af selve opskriften. Den er også velegnet til dressinger eller dip, hvis du blander det op med nogle krydderurter og krydderier. 

Skyr kan bruges til smoothie med blåbær

Jeg er begyndt at bruge det i mine smoothies for at gøre dem lidt mere cremede. Så hvis I læser min artikel om smoothies, så kan I bruge de opskrifter der er deri og så blot tilføje et par store skefulde skyr. Så bliver det en virkelig lækker og blød smoothie, som så samtidig også mætter en tand mere! 

Så du kan virkelig bruge det som ingrediens i mange ting! Hvis du ikke helt er til den tykke konsistens, kan du alternativt blande det op med en smule yoghurt naturel. Det gør selvfølgelig at fedtindholdet og kalorierne ændres, men du vil stadig få det høje proteinindhold. Prøv jer frem og find jeres favorit opskrift!